Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Cv-ketel capaciteit en CW-waarde


Toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan komen er allemaal vreemde begrippen als ‘’CW-waarde’’ en ‘’capaciteit’’ om de hoek kijken. Om een goed overwogen beslissing te maken, leggen wij uit wat deze begrippen precies inhouden.

De volgende onderdelen komen aan bod:


  • CW-waarde
  • Capaciteit
  • Cv-ketel onderhoud

 

CW Waarde

De CW-waarde is erg belangrijk bij de keuze van een nieuwe cv-ketel. CW staat voor Comfort Warmwater. Het getal wat achter CW staat geeft de klasse aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer 40° warmwater de ketel kan leveren per minuut. De CW-waarden zijn vastgesteld door Stichting Gaskeur.

 

Het Gaskeur label van een combiketel laat dus zien voor hoeveel warm water de ketel kan zorgen. Er zijn 4 verschillende keurlabels:

  • Een CW3 ketel: ideaal voor een klein huishouden (gebaseerd op de warm water behoefte voor ongeveer 1-2 personen).
  • Een CW4 ketel: gebaseerd op de warm water behoefte voor een huishouden van een gemiddelde grootte.
  • Een CW5 ketel: gebaseerd op de warm water behoefte voor grotere huishoudens.
  • Een CW6 ketel: een juiste keuze gebaseerd op de warm water behoefte voor zeer grote huishoudens.

 

Wat er met capaciteit wordt bedoeld

Een ander belangrijk kenmerk van een cv-ketel is de capaciteit. Dit is minstens zo belangrijk als de CW-waarde van je ketel. De capaciteit wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Zo kan er gemeten worden hoeveel warmte een ketel kan leveren. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn toch altijd een aantal mensen die dit vergeten: als het vermogen van je ketel erg klein is, dan kan het tijdens de koude winterdagen zo zijn dat niet je hele huis verwarmd kan worden. Vervelend wanneer je het juist zo hard nodig hebt.  

 

Een combiketel, die naast warm water uit de kraan (of douche natuurlijk) ook voor de warme temperatuur in huis zorgt, heeft vrijwel altijd genoeg verwarmingsvermogen. Ketels van 20 kilowatt (of hoger) zijn over het algemeen voldoende voor de meeste woningen.

 

Wil je de beste ketel kiezen voor je woning, maar denk je: liever meer vermogen dan te weinig? Dat is zonde! Je woning wordt hierdoor niet sneller warm. Dit kost alleen meer gas, waardoor je onnodig teveel betaalt aan energiekosten. Daarnaast is de ketel dan alleen maar duurder dan een ketel met minder vermogen. Het is daarom belangrijk advies in te winnen door een verwarmingsinstallateur.

 

Cv-ketel laten onderhouden

Het is aan te raden een cv-ketel met enige regelmaat te laten onderhouden door een verwarmingsinstallateur. Als je om de zoveel tijd onderhoud laat uitvoeren op je ketel, dan wordt de kans kleiner dat je voor vervelende (of als het uit de hand loopt, zelfs gevaarlijke) omstandigheden komt te staan.

 

Situatie 1: Je cv-ketel begeeft het en gaat een stuk minder lang mee dan hoort

Een niet goed onderhouden cv-ketel heeft in de meeste gevallen een kortere levensduur. Dit kan onder andere komen doordat er de afgelopen jaren onderdelen in en aan de ketel zijn gaan slijten, waardoor de ketel zijn taak niet helemaal meer kan volbrengen. Vaak geeft je cv-ketel op den duur storingen aan. Dan is het eigenlijk al te laat en moet er zo snel mogelijk een monteur langskomen om onderdelen te vervangen. Het gebeurt niet heel vaak, maar het kan zelfs zo lang vergeten worden (of gewoon niet uitgevoerd) dat de onderdelen zodanig versleten zijn, dat je ketel brandgevaarlijk kan worden. Iets wat je te alle tijden wilt voorkomen.

 

Situatie 2: Het aantal storingen neemt toe

Kleine problemen die niet zijn opgelost kunnen naast kleinere storingen ook voor nog vervelendere grote storingen zorgen. Het kan zo zijn dat je net lekker onder de douche staat met een grote dot shampoo in je haar en opeens voel je een ijskoude straal water over je rug gaan. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Op een koud huis ook niet na een weekend weg. Zorg er dus goed voor dat je ketel eens in de paar jaar gecheckt wordt.

 

Situatie 3: Oplopende reparatiekosten

Als je ketel een langere tijd niet meer is gecontroleerd (denk dan aan meer dan 8 jaar), dan is de kans groter dat er meer kosten om de hoek komen kijken dan eigenlijk hoeft. De kans is dat er grotere onderdelen vervangen moeten worden en misschien zelfs je hele ketel.

 

Situatie 4: Onveilige situaties

Veiligheid is iets wat altijd voorop hoort te staan. Als jouw cv-ketel niet met regelmaat wordt onderhouden, dan is hij steeds brandgevaarlijker en kan er zelfs een gaslek of koolstofmonoxide lek ontstaan. Dit laatste is het meest gevaarlijk en deze situatie wil je echt 100% uit de weg gaan, want dit merk je niet en heeft niet (zoals gas) een bepaalde geur.

Meer woningen
Meer woningen