Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Meerwerkkosten bij nieuwbouwwoning financieren


Je krijgt te maken met meerwerkkosten wanneer je extra werk laat verrichten bij je nieuwbouwwoning, dat niet in het bestek is voorzien. Alhoewel meerwerk geen standaard kostenpost is, komt het wel vaak voor. Doorgaans worden nieuwbouwwoningen standaard opgeleverd. Extra's als een luxe badkamer of uitgebreide keuken vallen in dit geval onder meerwerk.

Wanneer is er sprake van meerwerk?

Alle werkzaamheden voor de aannemer die bovenop de overeengekomen werkzaamheden komen bij het aangaan van de overeenkomst, zijn meerwerk. Zo kan je bijvoorbeeld het besluit om een extra kamer te laten maken, meenemen in de aannemingsovereenkomst als meerwerk, of het plaatsen van een uitgebreide keuken of badkamer. Op het moment dat jij schriftelijk akkoord gaat met de offerte van het meerwerk, maakt dit meerwerk deel uit van het bouwplan. Ook mondelinge overeenkomsten zijn rechtsgeldig. Het valt echter aan te raden om afspraken schriftelijk vast te leggen. Op het moment dat er onenigheid ontstaat over de vraag of er opdracht gegeven is voor meerwerk, moet de aannemer bewijzen dat dit het geval is. Door schriftelijk de afspraken vast te leggen kun je ook vasthouden aan bijvoorbeeld de termijn waarbinnen het meerwerk klaar moet zijn.



Meefinancieren in de hypotheek

Het is mogelijk om meerwerk mee te financieren in de hypotheek, aangezien het de marktwaarde van de nieuwbouwwoning verhoogt. Doordat je maximaal 100 procent van de marktwaarde mag lenen in 2020, hanteren hypotheekverstrekkers ieder persoonlijke regels omtrent het financieren van meerwerk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een maximumpercentage geldt van 20 tot 25 procent van de koopsom voor de financiering van meerwerk. Ook ligt het eraan wat je precies wilt laten doen. Zo is een uitbouw vaak volledig mee te financieren omdat dit onder volumevergrotend meerwerk valt en je hierdoor dus profiteert van extra vierkante meters. Het is verstandig om er niet zomaar vanuit te gaan dat je het volledige bedrag van meerwerk mee kunt financieren. Hypotheekverstrekkers hanteren doorgaans namelijk een maximumpercentage dat je kunt meenemen in je hypotheek, waardoor het nodig kan zijn om eigen geld in te brengen. Zo'n bedrag loopt al snel op tot enkele duizenden euro's. Geld lenen bij een andere aanbieder dan je hypotheekverstrekker kan dan uitkomst bieden.

Meerwerk weigeren

In een aantal gevallen kan de aannemer meerwerk weigeren. Zo kan het zijn dat de bouwwerkzaamheden al te ver gevorderd zijn en het niet meer mogelijk is om wijzigingen aan te brengen. Ook wanneer de wijziging in strijd is met de opzet van het bouwplan of de norm waaraan de woning moet voldoen, kan dit geweigerd worden door de aannemer. Leidt het meerwerk tot een verlenging van de bouwtijd? Dan moet de aannemer dit aangeven op de offerte voor meerwerk. Als dit niet gebeurt, komt de verlenging voor rekening van de aannemer.

Meer woningen
Meer woningen