Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Keuken : De voorbereiding

Heeft u uw wensen in kaart gebracht? Dan is het in de volgende fase raadzaam om deze wensen en mogelijkheden – letterlijk – op papier te zetten, als een handige leidraad voor de aankoop van uw nieuwe keuken. U moet dit lijstje beschouwen als een checklist die uw droomkeuken steeds dichterbij brengt. De punten die erop staan, bepalen namelijk hoe uw keuken er uit komt te zien.





De checklist

1. de ruimte van uw keuken

2. het gebruik
3. de apparatuur
4. het meubilair
5. de sfeer en uw smaak
6. de installatie
7. uw budget
8. de planning.

1. de ruimte van uw keuken. 

Maak een precieze tekening van de ruimte waarin de keuken komt te staan. Meet met een rolmaat of duimstok de exacte maten.

  • de lengte, breedte en hoogte van de ruimte, inclusief maten en locaties van deuren en ramen
  • maten en locaties van radiatoren, plint-, vloer- of muurverwarming
  • locaties van geiser, cv-ketel of boiler
  • locaties van stopcontacten, schakelaars en lampen
  • eventuele obstakels, zoals een dwarsstaande muur of een schoorsteen.

 

2. het gebruik

Hoe en door wie zal de keuken in de praktijk worden gebruikt? De volgende vragen bepalen voor een groot deel de inrichting van uw keuken.

  • bent u alleen, met z’n tweeën of heeft u een gezin met kinderen?
  • kookt u veel of weinig, alleen in het weekend of ook door de week, 5-gangenmenu’s of snelle happen?
  • is de keuken uitsluitend bedoeld om in te koken of is het ook een belangrijke woonruimte?
  • wat zijn de lengte en leeftijden van de gebruikers?

  • 3. de apparatuur

Naar welke apparatuur gaat uw voorkeur uit, en hoe wilt u deze apparatuur in de keuken integreren, vrijstaand of inbouw? Wilt u hierbij de standaard maat aanhouden of wenst u een bredere uitvoering?

  • kookplaat: elektrisch, gas of inductie; met of zonder wokbrander 
  • oven: hetelucht-, gas- of stoom-; (combi)magnetron
  • koel-/vrieskast: inhoud; plaatsing vrijstaand, inbouw, combi of side-by-side
  • vaatwasser: zo ja, hoe
  • spoelbak: afmeting; vorm; enkel/dubbel; wel of geen afdruipvlak
  • droger en wasmachine: wel of niet plaatsen in de keuken.

 

4. het meubilair

 Om te weten hoeveel opbergruimte (en dus meubilair) u minimaal in de keuken nodig hebt, moet u inventariseren wat u hierin kwijt wilt.

  • kookgerei (pannen, bakvormen e.d.) en kleine huishoudelijke apparatuur
  • serviesgoed
  • levensmiddelen, kruidenierswaren
  • flessen
  • afvalemmer (los of in kast)
  • reinigingsmiddelen en –attributen

Wilt u:

  • alles achter deuren of tevens open vakken, planken of rekken
  • bovenkasten (zo ja: maatvoering)
  • onderkasten met deuren of lades, met plint, op poten of zwevend
  • een eethoek (maten tafel, aantal stoelen) of barkrukken 

5. sfeer en smaak

 De sfeer in uw keuken wordt grotendeels bepaald door de stijl, de kleur en het materiaalgebruik.
Hierbij is er veel mogelijk:

  • klassieke, moderne, romantische of designstijl
  • natuurlijke materialen of juist industriële
  • warme of koude kleuren, een tint of meerdere

Maak een overzicht van uw voorkeuren hierin voor wat betreft de apparatuur, het meubilair, de muren, de vloer, het plafond en de raambekleding

 

6. de installatie

 Door wie wordt de keuken geïnstalleerd?

  • door een aannemer of keukenvakman
  • door uzelf, eventueel met hulp van anderen

7. uw budget

 Over welk budget kunt u beschikken? Kunt u nog ergens op besparen?

 

8. de planning

Op welke datum moet de keuken gereed zijn?

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen