Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Glasvezelnetwerken veroveren Nederland


 

Glasvezelnetwerken veroveren Nederland

Het is inmiddels ruim 25 jaar geleden dat Nederland voor het eerst kennismaakte met de mogelijkheden van het internet. In eerste instantie werd deze nieuwe communicatiemethode nog vooral als een tijdelijke hype voor computernerds gezien. Een stelling die mede gevoed werd door het feit dat internetverbindingen bij de mensen thuis toen alleen nog maar met een hoop digitaal gepiep en gekraak via traditionele telefoonlijnen en het nodige technische inzicht tot stand konden komen.



Groot gebruiksgemak

Het internet werd een flink stuk gebruiksvriendelijker toen ADSL- en kabelinternet rond de eeuwwisseling steeds vaker de plek van ouderwetse telefoonmodems over begonnen te nemen. Inmiddels is het internet voor het merendeel van de Nederlanders zoiets alledaags geworden, dat ze het eigenlijk niet meer uit hun leven weg kunnen denken. Het gevolg van dat steeds intensievere gebruik is ook dat consument steeds hogere verwachtingen over de mogelijkheden krijgen. Om daaraan tegemoet te kunnen komen, wordt in grote delen van Nederland inmiddels een nieuw, snel soort internetverbinding uitgerold: het glasvezelnet.

Snelle en soepele verbindingen

Het grote voordeel van glasvezel is dat het versturen en ontvangen van digitale informatie ongelooflijk snel gaat. Kortom ideaal voor een ieder die graag online video’s bekijkt en perfect voor gamers die hun online speelplezier niet door lag (stotterende verbinding) willen laten verpesten. Videostreams die in het verleden vanwege bufferproblemen geregeld abrupt stopten, behoren dankzij de glasvezelverbinding sowieso tot het verleden. De aanmerkelijk hogere capaciteit van glasvezelverbindingen ten opzichte van ADSL- en kabelinternet heeft ook als voordeel dat vertragende opstoppingen op het netwerk in het algemeen praktisch uitgesloten zijn op het moment dat meerdere huisgenoten tegelijkertijd intensief van het internet gebruik maken. Kortom een flink stuk meer gebruiksgemak ten opzichte van oudere techniek.

Glasvezelkabel als dienstentransporteur

Voor wat betreft het aanbod aan verschillende internetproviders biedt het glasvezelnetwerk ruime keuze. Eigenlijk werkt het hetzelfde als bij ADSL via de telefoonlijn. Het glasvezelnet is namelijk geen eigendom van de internetproviders. Ze bieden er alleen maar hun diensten op aan. In de meeste gevallen beperkt dat dienstenpakket zich overigens niet alleen maar tot internet, maar kan de consument het abonnement ook meteen uitbreiden met telefonie en televisie. Er ontstaat dan een combideal die in de meeste gevallen goedkoper is dan wanneer alle diensten bij verschillende aanbieders apart afgenomen zouden worden.

Nieuwbouw maakt leggen van glasvezel makkelijker

Het leggen van glasvezelkabels in reeds bestaande woongebieden kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Er moeten eerst allerlei vergunningen worden aangevraagd en voor het letterlijk leggen van de nieuwe kabels zullen ook overal de straten moeten worden opengebroken. Bij nieuwbouw pakt dat in de meeste gevallen een heel stuk gemakkelijker uit. Omdat er op en rondom kavels voor nieuwbouw toch al werkzaamheden plaatsvinden voor de aanleg van allerlei relevante voorzieningen, zoals elektriciteitskabels, waterleidingen en rioolbuizen, kan ook meteen van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om de omgeving van een glasvezelnetwerk te voorzien. Op die manier kunnen bewoners van de nieuwbouwwoningen vanaf de eerste dag van de meest moderne digitale technieken profiteren.
Plaats
Meer woningen
Meer woningen