Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Alles over de Tuin

Uw eigen oase van rust is toch wel uw tuin. De tuin is de plek om lekker bij te komen, te genieten van de buitenlucht, om er te ontspannen en om lekker voor uw planten te zorgen.





Maar voordat u dit allemaal kan gaan doen moet u eerst nog de voor u geschikte tuin gaan aanleggen. Een van de belangrijkste aspecten voor het aanleggen van uw tuin is de voorbereiding. Of u uw tuin nou zelf aanlegt of door iemand aan laat leggen, beiden kost enig denkwerk.

 

Als u eenmaal uw droomtuin bedacht heeft kan het echte werk beginnen. En dat valt niet mee! Want wie denkt dat hij dit ideaal zomaar met een schop en een paar plantjes kan verwezenlijken komt bedrogen uit. U zult merken dat er altijd wel complicaties optreden. Maar met een goede voorbereiding en onze tips is al de helft van het werk gedaan!

 

Stappenplan

Voordat u enthousiast naar het tuincentrum gaat om uw planten en vijverfolie aan te schaffen moet u zich eerst een aantal zaken afvragen. Vandaar dat we een stappenplan voor u hebben gemaakt:

 

  • Wat wilt u voor een tuin? Een met een gazon, veel planten of misschien toch een vijver? Of een tuin zonder al te veel onderhoud? Dan is een tuin met houten vlonders of verhardingen aan te bevelen. Wanneer u kinderen heeft, dan wilt u voor hen toch speelruimte hebben? Ook moet u met kinderen uitkijken als u een vijver aan wilt leggen!
  • Wat wordt de stijl van de tuin?
  • Wat is mogelijk in de tuin? Vanzelfsprekend kent een kleine tuin haar beperkingen.
  • En niet in de laatste plaats: wat is uw budget? Bedenk wel dat een investering in de tuin in principe een investering voor jaren is. Men kan beter iets aanschaffen waarover men meteen tevreden is. Een aankoop waarover u minder tevreden bent kan duur uitpakken wanneer u dit element van de tuin achteraf moet vervangen.

 

Het ontwerp

Nadat u het stappenplan heeft doorlopen kan uw droomtuin op papier worden gezet. Het is een aanrader om u eerst goed te oriënteren wat er zoal op de markt te koop is. Aangezien niet iedereen groenenvingers heeft kunt u er voor kiezen om een tuinarchitect in te huren. Een voordeel van het inschakelen van een architect is dat hij als geen ander weet waar u op moet letten. Hij past bijvoorbeeld de tuin aan op de stijl van het huis, of een eventuele vijver wel genoeg zonlicht krijgt, welke tuin eenvoudig is in onderhoud etc. 


Men denkt al snel dat het inschakelen van een tuinarchitect bij voorbaat duur is, maar het inrichten van een tuin is sowieso geen goedkope zaak. Daarom is een gerealiseerd ontwerp dat meteen goed is uiteindelijk voordeliger.

Als u er voor kiest om zelf uw tuin te gaan ontwerpen is het een aanrader om speciale software over dit onderwerp te kopen. Zo kunt u op uw eigen PC uw droomtuin gaan ontwerpen. Er zijn zelfs softwarepakketten waarbij u virtueel door uw tuin kunt lopen! Heeft u geen PC maak dan gebruik van millimeterpapier en maak een schaaltekening. Schetsen gaat het best met een zacht potlood. Pas wanneer het ontwerp definitief is kun je de potloodlijnen met inkt overtrekken. Belangrijk is dat u op uw ontwerp aangeeft waar het noorden zich bevindt. Als dat gebeurt is moet u bepalen waar de ramen, de poort en de deur zich bevindt? En hoe schijnt de zon op de tuin? Welke elementen moeten bewaard blijven? Hoe loopt het pad van de poort en schuur naar het huis? Daarna kunt u overgaan tot het tekenen van de grote elementen, zoals de vijver, de kweekkas, het gazon of het terras.

Een handige methode om uw tuin in te richten is om uw tuin te zien als een huis met kamers: elk heeft zijn eigen inrichting. Zo kunt u in de ene kamer een rotstuin creëren, in de ander een vijvertuin. Let er wel op dat bij een kleinere tuin dit plan moeilijker te realiseren is, maar niet onmogelijk.

 

Plaatsing en effecten

Eerst gaan we kijken naar het terras. De plaatsing van het terras in de tuin is zeer belangrijk. Zeker voor de liefhebbers van zonnebaden. U moet dus goed nadenken over de plaats van uw terras. Houd rekening met de ondergangsplaats en de opgangsplaats van de zon in uw tuin. Wie de hele dag in het zonnetje wil zitten doet er goed aan twee of zo nodig drie terrassen aan te leggen voor de ochtend, middag en avond. Plaats ook nooit bomen of hoge heggen naast uw terras, deze kunnen namelijk de zon ontnemen van het terras. Houd bij het ontwerpen van een terras rekening met een ruimte van 2m² voor elke zitplaats. Zorg er dus voor om uw terras voldoende groot te maken. Doet u dat niet dan kan dat tot irritatie leiden als u visite in uw tuin ontvangt. 


Als we naar de paden in de tuin gaan kijken dan kunnen we verschillende functies van paden onderscheiden. Een hoofdpad moet al gauw 70 à 80 cm breed zijn. Wilt u er met de fiets door kunnen is dat rond de 1.25m. Voor kleine paadjes die gebruikt worden bij tuinonderhoud moet u rekening houden met een breedte van 50 cm. U hoeft een pad niet recht te laten lopen. Een slingerend pad brengt een ruimtelijk effect.


Ook kunt u gebruik maken van middelen om de tuin iets extra’s te geven. Als u bijvoorbeeld en kleine tuin heeft dan kunt u die groter laten lijken door een pergola of een heg in de lengte te plaatsen. De tuin kunt u breder laten ogen door elementen in de breedte te plaatsen. Spanning kunt u in de tuin brengen door gebruik te maken van diagonalen. Rust in uw tuin kunt u brengen met behulp van een gazon.

 

De realisatie

Dan is het moment daar: het werk kan beginnen! Maar wie legt de tuin aan? U of de hovenier? Tuinarchitecten hebben zo hun hoveniersbedrijven waarmee ze samenwerken. Ook is er een groot aantal hoveniers dat zelf aan het ontwerpen van tuinen doet. Een goede hovenier moet van alle markten thuis zijn: bestrating, timmerwerk, vijvers en natuurlijk het groene aspect van de tuin moet in zijn woordenboek voorkomen.

Wanneer u een hovenier of architect inhuurt komt deze in de regel de eerste keer vrijblijvend bij u langs. Aan de hand van wat hij ziet en wat u wenst wordt een ontwerp gemaakt.

Als u zelf aan het aanleggen gaat raden we u aan om eerst de harde elementen, zoals de paden, het terras en de omheining aan te leggen. Daarna kunt u overgaan tot het aanbrengen van de grote beplantingen zoals bomen. Als laatste kunt u kleinere planten gaan aanbrengen.

Als u klaar bent met het aanleggen van uw tuin moet u niet denken dat u helemaal klaar bent! Een tuin is een levend iets dat altijd onder invloed staat van de wisselende weersomstandigheden. Daarom moet hij goed worden bijgehouden. En omdat de natuur soms onvoorspelbare dingen doet, dreigen bijvoorbeeld de lelijke plekken in het gazon de droom van uw ideale tuin te verstoren. Er zijn hoveniers die als extra service nazorg leveren. Zij zorgen ervoor dat uw tuin tip top in orde blijft, van winter tot lente en van zomer tot herfst. Als uw tuin is aangelegd moet u niet ongerust zijn als het niet de gewenste droomtuin is, houd er rekening mee dat de tuin dat pas is als alles in bloei staat!

We hopen u voldoende ingelicht te hebben en wensen u veel groenplezier toe voor nu en in de toekomst!

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen