Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

De voordelen van een nieuwbouwwoning


Wanneer je van plan bent om te verhuizen, rijst vaak de vraag: kies ik voor een nieuwbouwwoning of een oudere woning? Het is belangrijk om deze afweging goed te maken, zodat je specifieker kunt gaan zoeken naar de juiste woning. Maar wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning ten opzichte van een oudere woning? Wij zetten ze in dit artikel op een rij.

Uitstekende isolatie

Eén van de belangrijkste voordelen van een nieuwbouwwoning is de uitstekende isolatie. Deze woningen worden gebouwd met moderne isolatietechnieken en materialen die voldoen aan de strengste bouwnormen. Denk bijvoorbeeld ook aan HR+++ ramen en beter isolerende lichtkoepels, die natuurlijk licht binnenlaten zonder warmteverlies.

Zeer energiezuinig

De zeer goede energiezuinigheid is onder andere het gevolg van de uitstekende isolatie, maar ook van de aanwezige installaties in een nieuwbouwwoning. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een warmtepomp, die verplicht is in nieuwbouwwoningen en die op een zeer duurzame manier zorgt voor het verwarmen van de woning.

Garanties en onderhoudskosten

Bij een nieuwbouwwoning krijg je als koper garanties voor een bepaalde periode, waardoor je minder zorgen hebt over reparaties of het onderhoud van de woning in de nabije toekomst. In een oudere woning kan mogelijk sprake zijn van verborgen verbreken, wat in de toekomst geld gaat kosten om te repareren.Instapklaar

Wanneer de nieuwbouwwoning klaar is, kun je er direct in. Je hoeft de muren niet zelf te stuccen, maar mogelijk nog wel verven, afhankelijk van de oplevering. In sommige gevallen leg je zelf nog een vloer in de woning, maar soms is het mogelijk om de woning te laten opleveren inclusief vloer.

De prijs

Over het algemeen zijn nieuwbouwwoningen duurder dan oude woningen. Daar staat wel tegenover dat een oude woning mogelijk wat meer investeringen vergt en minder energiezuinig kan zijn en daardoor meer kosten met zich meebrengt. 

Nieuwbouwwoning vs. oude woning: een overzicht
In de onderstaande tabel hebben we de kenmerken van een nieuwbouwwoning en een oude woning tegen elkaar afgezet:

Kenmerk

Nieuwbouwwoning

Oude woning

Isolatie

Uitstekende isolatie volgens de huidige normen

Mogelijk sprake van een minder goede isolatie

Energiezuinigheid

Meestal zeer energiezuinig met lagere verwamings- en koelingskosten

Mogelijk hogere energiekosten door minder goede isolatie

Installaties

Voorzien van moderne installaties

Kan verouderde installaties hebben die mogelijk vervangen moeten worden 

Garanties & onderhoud

Meestal geleverd met bouwgaranties voor een bepaalde periode

Kan verborgen gebreken hebben en mogelijk hogere onderhoudskosten

Instapklaar

Een nieuwbouwwoning is instapklaar

Een oude woning is niet altijd instapklaar

Historische waarde

Geen historische waarde, omdat het nieuw is

Kan historische waarde en charme hebben

Prijs

Kan duurder zijn vanwege moderne voorzieningen en bouwkwaliteit

Kan in sommige gevallen kosteneffectiever zijn


Maak voor jezelf een afweging per kenmerk om tot de juiste keuze te komen voor een nieuwbouwwoning of een oude woning. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven over ontwikkelingen rond nieuwbouwwoningen. 

Meer woningen
Meer woningen