Steeds meer mensen kiezen voor het vervangen van de cv-ketel of het combineren van de cv-ketel met een warmtepomp.
En dat is niet alleen handig voor het verwarmen van je woning, maar wat veel mensen niet weten is dat je met een warmtepomp in een nieuwbouwwoning vaak ook kunt koelen. En dat is heel handig op de dagen dat de temperatuur oploopt in de zomer. In dat geval heb je dus geen airco of ventilator meer nodig! Maar hoe werkt het koelen met een warmtepomp precies? We vertellen je er alles over in dit artikel.
De werking van een warmtepomp
Voordat we meer gaan uitleggen over het koelen, is het goed om te weten hoe een warmtepomp precies werkt. Waar een cv-ketel gas gebruikt voor het verwarmen van je woning en water, gebruikt een warmtepomp ‘gratis’ energie uit lucht, bodem of ventilatielucht en zet dit om in bruikbare energie. Daar is wel een kleine hoeveelheid elektrische energie voor nodig. Daarom worden het ook wel volledig elektrische warmtepompen genoemd.
Zo werkt het koelen
De meeste warmtepompen zijn geschikt voor het koelen van je woning. Zo gebruikt een zogeheten water/water warmtepomp het koude water vanuit een bron in de bodem en laat dit door de vloerverwarming stromen. De warmtepompen die de lucht als bron gebruiken, de lucht/water warmtepompen, draaien de werking van de warmtepomp om en laten het eigenlijk fungeren als een soort koelkast. De warmtepomp geeft dan de warmte af aan de buitenlucht en zorgt er zo voor dat het binnen kouder wordt.
Drie soorten verkoeling
Er zijn globaal genomen drie manieren waarop warmtepompen kunnen koelen: passief koelen, actief koelen en nachtverkoeling.
Nog meer tips om je huis koel te houden
Ondanks dat een warmtepomp kan koelen, is het verstandig om op meerdere vlakken te kijken hoe je je huis zo koel mogelijk kunt houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je overdag alles zo dicht mogelijk laat op warme dagen. Denk aan de ramen en de gordijnen. Maar zorg er natuurlijk wel voor dat je voldoende blijft ventileren. Tijdens de koele uren is het goed om de ramen weer even open te zetten. Buitenzonwering zorgt er ook voor dat er minder warmte naar binnen komt. Kijk ook naar mogelijkheden om je huis beter te isoleren. Dat kan een goede investering zijn om je huis koeler in de winter en warmer in de zomer te houden. Milieucentraal geeft nog meer tips om je huis koel te houden in de zomer.
Lees ook nog meer over het buitenshuis houden van zonlicht en warmte en waarom het juist nu belangrijk is om te investeren in het verduurzamen van je woning. Weeg de mogelijkheden goed af en vraag eventueel advies aan een installateur die kennis van zaken heeft. Die kan je vertellen wat de beste oplossing voor je woning is.