Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Koop
Huur
Kavel
Buitenland

Verlichtingsplan voor nieuwbouwwoning


Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je het helemaal in kunt richten zoals je wil. Het nadeel is ongeveer hetzelfde: je moet het wiel uitvinden voor veel zaken. Neem bijvoorbeeld verlichting. Hoe bepaal je waar je de verlichtingspunten wil hebben en wat maakt het in één keer goed?

Waar komt welk meubelstuk?

Voor je kunt beginnen met een lichtplan, is het slim als je weet waar je de eettafel wil hebben, waar de zithoek komt en hoe het zit met het licht van buiten. Zaken die lastig zijn als je de woning alleen nog maar op papier kent. Een bouwtekening kan inzichtelijk zijn, als je daar verstand van hebt. Voor de gemiddelde leek is het abracadabra. Laat je daarom goed informeren: waar komt een schuifpui en hoe zit het met de stand van de zon? Als dit compleet duidelijk is, kun je aan de slag gaan met een plattegrond en meubelen op schaal.Blanco canvas

Omdat je met een nieuwbouwwoning soms zelfs inspraak hebt op de aansluitpunten kun je met een blanco canvas aan de slag gaan. Reden te meer om overal goed over na te denken: nu heb je de kans om het in een keer goed te doen. Om ervoor te zorgen dat alle snoeren goed weggewerkt zijn en je niet aan de slag hoeft te gaan met lelijke omleidingen. Dat nadenken is best lastig: waar wil je die dimbare led-verlichting en waar die inbouwleds?

In de praktijk

Er is een verschil in standaardverlichting en decoratieve verlichting. Die laatste is bijvoorbeeld de goede leeslamp op de schemerige avond. Bij standaardverlichting kun je denken aan de broodnodige lamp in de badkamer. Denk je over elke lamp na, dan heb je de basis voor je lichtplan. Dan nog kan het in de praktijk anders uitpakken. Zorg er dan voor dat die extra lamp, die je naderhand aanschaft, wel bij de rest past. Bij een nieuwbouwhuis past nu eenmaal een weloverwogen inrichting.

Meer woningen
Meer woningen