Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Een voorzichtig Begin | Bouwen van een Huis op een Kavel

Door Belinda Fallaux- TERWISPEL

Tja, hoe beginnen nieuwbouwplannen? Je woont goed, maar het kan ruimer. Je filosofeert samen over een eventuele verbouwing om meer leefruimte te creëren. Je merkt dat je steeds vaker de makelaarskrantjes uitpluist, op zoek naar een betaalbaar alternatief. Tussen de bedrijven door schrijf je je in als gegadigde voor een nieuwbouwkavel in je eigen dorp, wetende dat de kans daarop maar heel klein is. En ondertussen zoek, denk en droom je verder.



Bouwgrond

Onze verbazing was groot toen wij in april 2003 een briefje kregen van de gemeente, met daarin de vraag of er van onze kant nog serieuze interesse bestond voor een kavel. Onze inschrijving dateerde inmiddels van een paar jaar daarvoor en wij stonden, zo bleek, slechts op de reservelijst. Maar toch… wie weet! We reageerden dus positief, en enige tijd later kregen we een formulier thuisgestuurd waarop we onze voorkeuren konden aangeven. Navraag bij de gemeente leerde dat er 25 gegadigden waren voor 14 kavels. De kans om buiten de boot te vallen was reëel. Wij vulden de lijst wel in, maar gingen er niet van uit dat ons verzoek gehonoreerd zou worden. Edoch… begin september kwam het verlossende bericht: we kregen optie op een perceel grond! Wij, de mensen die in de supermarkt altijd in de traagste rij gingen staan, de mensen voor wie de Wet van Murphy geschreven leek te zijn. Wat een mazzel! (Achteraf bleek dat het met die mazzel wel meeviel. Onze buren, die door onze verhalen ook enthousiast waren geworden maar niet ingeschreven stonden, belden enkele dagen nadat wij de bewuste brief hadden gekregen naar de gemeente. En ja hoor, ze konden ook nog wel een stuk grond krijgen. Kavels zat… Er hadden namelijk nogal wat mensen afgehaakt. Nu worden de buren wéér onze buren!)

En toen moesten we aan de slag, want de aankoop van de kavel hing af van de financiële haalbaarheid van het hele plan. In de tussentijd hadden we al een makelaar naar onze woning laten kijken om een indicatie te krijgen van de verkoopwaarde. Verder vroegen we bij tien aannemers offertes aan voor het bouwen van een woning. Een beetje rondshoppen dus. Altijd zinvol, want tussen de laagste en hoogste aanbieding zat een verschil van een ton. Honderdduizend euro! Toch waren niet alleen de financiën doorslaggevend. Naast een scherpe prijs telde voor ons betrouwbaarheid en een vlotte oplevering. Die drie gegevens leidden ons uiteindelijk naar een aannemer uit de nabije omgeving. Hij blij, wij blij.

Met het opbrengsten-en-kosten-plaatje in ons hoofd togen we naar de bank. Dat wil zeggen: een aantal banken. Ook hier bleek prijzen vergelijken nuttig. Overal, ook op internet, boden de verschillende aanbieders om het hardst. Veel banken hanteerden een nieuwbouwrentetarief dat lager lag dan het gewone. We lieten ons echter niet gek maken door de soms ongelofelijk lage hypotheekrente waarmee werd gestunt, want een superlage rente gold meestal maar voor een korte rentevaste periode – een jaar of zo. Wij wilden liever over een langere periode weten waar we aan toe waren, en betaalden dan ook een hoger tarief. Niet alleen rentepercentages varieerden, maar ook hypotheekvormen. We lieten ons dan ook goed informeren. De zoektocht naar de goedkoopste en voor ons meest geschikte hypotheek bracht ons ten slotte terug bij onze ‘eigen’ bank. Het leenbedrag was gelukkig geen probleem (pffffjoe….) dus: hoera, het feest kon beginnen! 

O ja, klein detail: we moesten eerst nog even ons huis verkopen.

Het verhaal van Belinda Fallaux die haar eigen droomhuis liet bouwen in Terwispel.

Meer woningen
Meer woningen