Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Alles over de Badkamer

De badkamer is de afgelopen jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het menselijk leven. Tien jaar geleden was het nog de plek om je snel te wassen, nu is het de kamer als het gaat om heerlijk relaxen.

 

 

Maar de inrichten kan voor menigeen grote hoofdbrekers opleveren. Het is namelijk altijd lastig om je badkamer zo optimaal mogelijk in te delen, met name als er sprake is van een klein vertrek. Want hoe krijg je de grote objecten, zoals een bad, een douche en een wastafel in een klein vertrek? Om antwoord te kunnen geven op deze, en nog vele andere, vragen is het erg belangrijk dat u zich eerst goed gaat oriënteren wat er allemaal te koop en mogelijk is op de badkamermarkt. Om u alvast in de goede richting te sturen tonen we u verschillende voorbeelden en toepassingsmogelijkheden om uw badkamer een echte oase van rust te laten worden. Voordat u overgaat tot het aankopen van diverse badkamerelementen moet u zich op een aantal zaken voorbereiden. Begin bij voorkeur met tekenen van een plattegrond van de badkamer op ruitjespapier. De basisgegevens komen van pas in gesprekken met de sanitairadviseurs.

 

Accessoires

Voordat u daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van de verschillende badkamer accessoires is het erg belangrijk om eerst vast te stellen wat voor type badkamer u wilt hebben en in wat voor kleurenpatroon. Hierop lettend kunt u de accessoires aanschaffen. Het leuke van de accessoires is dat ze de badkamer persoonlijk maken. In zowel materiaal als kleur is er volop keuze. Of het nu gaat om verlichting, zeepbakjes, tandenborstelbekers,spiegels of handdoekenrekken. Er is altijd wel iets geschiktst te vinden.

Buiten het bad en de douche is een ander pronkstuk in de moderne badkamer een mooie groten spiegel. Met behulp van spiegels kunt u uw badkamer groter laten lijken. Tevens geeft een spiegel een persoonlijk accent aan de badkamer.

Baden en whirlpools

 

Vroeger wou men eigenlijk alleen maar een douche in de badkamer om op een snelle manier zich te wassen. Tegenwoordig is het bad weer helemaal HOT in de moderne badkamer. Het bad is de ultieme manier van lekker relaxen in eigen huis. Als u over gaat tot de koop van een nieuw bad zult u merken dat er veel keuze is. Dit komt niet alleen door de grote diversiteit in vormen en afmetingen, maar ook door het gebruik van bijvoorbeeld armleuningen, ergonomisch gevormde rugpartijen en kussentjes die de nek ondersteunen. Tevens moet u bij de aanschaf van een nieuw bad ook op de waterbesparing letten.

 

Uiteraard kan het nog allemaal veel luxer. Dit kan met een whirlpool, die met behulp van krachtige lucht- en/of waterstralen het water doet wervelen, bubbelen en bruisen. Het effect is een weldadige ontspanning. Whirlpools zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Tevens is het mogelijk het bad van je keuze om te bouwen tot een compleet bubbelbad. Als u besluit om een whirlpool aan te schaffen zult u merken dat er drie verschillende systemen op de markt zijn. Het eerste systeem is het spasysteem. Het spasysteem blaast warme lucht via de bodem in het bad. Het tweede systeem is het hydrosysteem. In plaats van luchtbubbels wordt er water via de jets in het bad gespoten. De warmwaterstralen kunnen op specifieke delen van het lichaam gericht worden. Tevens is er nog een derde systeem te verkrijgen en dat is puur een combinatie van het spa- en hydrosysteem.

 

Of u nu voor een bad of voor een whirlpool kiest één ding is een feit: beide zorgen voor een ultiem badcomfort.

 

Douches

Wie denkt dat een douche uit een standaard handdouche in een houder, gemonteerd op een glijstang bestaat heeft het mis. Tegenwoordig is er namelijk het douchepaneel. Maar wat is een douchepaneel? Een douchepaneel is eigenlijk de verticale variant van de whirpool, want behalve een hoofd- en een handdouche is het douchepaneel uitgerust met zijdouches die zorgen voor een hydromassage. Het principe van deze hydro-massagedouches is eigenlijk heel simpel. Ze doen water bruisen en pulseren en ze geven, net als bij het hydrosysteem, een krachtige massage. Wie denkt dat het douchepaneel tijd-, water- en geldrovend is heeft het mis. Voor een korte totale ontspanning gaat u zich eerst even gewoon douchen, dan de douchebak vol laten lopen met 40 liter water en de massagestralen kunnen aan hun massage beginnen. Zo wordt er steeds hetzelfde schone water gebruikt waardoor u niet onnodig de kraan open hoeft laten te staan.

 

Het douchepaneel is ideaal voor mensen die geen ruimte hebben voor een bad met whirlpoolfunctie, maar toch lekker gemasseerd willen worden door het water. Tevens is het douchepaneel handig als u geen whirlpool in uw huidige bad wilt hebben.

Zoals u hierboven ziet zijn er voldoende mogelijkheden om optimaal te relaxen in uw eigen oase.

 

Kraan

Als we een aantal jaren geleden in de gemiddelde badkamer keken dan kwamen we al snel tot de conclusie dat bijna 100% van de badkamers wit waren. Tegenwoordig zien we gelukkig veel meer kleuren terug in de badkamer. Dit komt omdat iedereen de badkamer meer naar eigen smaak gaat inrichten. Zo is er voor iedere stijl badkamer andere accessoires te koop. Zo vraagt een wastafel in een moderne badkamer om een strakke ééngreepskraan mengkraan. Terwijl in een nostalgisch ingerichte badkamer zo’n kraan met robuuste kruisknoppen juist prachtig staat. 

 

U zult al snel merken dat er vele modellen en uitvoeringen van kranen op de markt zijn: messing en chroom, eenvoudig, luxueus, strak, stijlvol of klassiek. Keuze genoeg!

Buiten de verschillende modellen en uitvoeringen zijn er ook de technische eigenschappen van een kraan waar u op moet letten. Zo zijn er mengkranen op de markt die de mogelijkheid bieden om te besparen op energie en water. Ook zijn er thermostaatkranen. Thermostatische mengkranen zijn met name ideaal voor bad en douche, ze zorgen ervoor dat het water altijd dezelfde druk en temperatuur heeft. Dit voorkomt verbranding, omdat de door u ingestelde temperatuur van het water niet kan worden overschreden. Een thermostaat is tevens energiebesparend, omdat er geen water verloren gaat bij het mengen. Een thermostaat is bovendien zeer comfortabel, omdat u snel over de door u gewenste temperatuur beschikt.

Als laatste moet u letten op het design van de kraan. Zo moet de uitloop van een wastafelkraan een zodanige vorm hebben dat u gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. De uitloop moet hoog genoeg en draaibaar zijn. Tevens bestaan er ook wastafelkranen met een uittrekbare douche of met een aansluiting voor een elektrische tandenborstel. Keuze volop!

 

Meubelen

Als je een aantal jaren geleden in de gemiddelde Nederlandse badkamer keek zag je dat de badkamers over het algemeen wit waren. Dit gold ook voor de badkamermeubels. Tegenwoordig stelt men meer eisen aan de badkamer, dat is ook de rede dat er steeds meer designmeubelen in de badkamer te vinden zijn. Door het gebruik van de designmeubelen wordt er een gezellige sfeer in de badkamers gecreëerd, waardoor het een ruimte wordt om er voor een langere tijd te vertoeven en niet alleen voor een snelle douche. De huidige meubels zijn reeds op een breedte vanaf 50 of 60 cm leverbaar, wat ook de normale breedte is van een wastafel. Hierdoor kan er aanzienlijk veel ruimte bespaard worden. Tevens kan er bij de wastafel een middenblok worden geplaatst.


Meestal bestaat het middenblok uit het wasbassin, een wastafelblad, een onderbouw- kastje en een spiegel(kastje) met verlichting. Het is altijd mogelijk om rondom dit basiselement aanbouwkasten te plaatsen. Deze worden afgerond met toiletkasten, spiegels, en lichtbalken.

 

Tevens biedt het middenblok de mogelijkheid om extra hoge of halfhoge kasten er aan toe te voegen. Hierdoor kunt u zelf bepalen hoe uw badkamermeubel eruit komt te zien. Vooral de halfhoge kasten zijn tegenwoordig erg in trek. Het voordeel van deze kastjes is namelijk dat ze overal in de badkamer kunnen worden opgesteld. Er is voldoende keuze uit verschillende modellen. Zo zijn er draaibare hoge kasten op wieltjes of kastjes met glazen deurtjes en open schappen. Daardoor lijken de meubels ook visueel minder plaats in te nemen. Dit effect kunt u versterken door de toepassing van allerlei kleurtjes.

 

Kortom: door uw badkamermeubels zo goed mogelijk op te stellen kunt u een veel ruimere badkamer creëren. Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen is er keuze volop om uw eigen badkamer naar eigen smaak in te richten.

 

Toilet

Als u over gaat tot de koop van een nieuw toilet zult u al snel merken dat badkamerfabrieken hun keramisch sanitair in series uitbrengen. Niet alleen wastafels of toilet’s, maar ook bijpassende vloer- en wandtegels. Het voordeel van een dergelijke serie is dat alle keramische componenten van je badkamer in vormgeving en kleur op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor hoeft u niet lang te zoeken naar de juiste combinaties van uw badkamersanitair. Snel en handig dus.

 

Wat voor soort toilet u ook koopt, er is altijd één keuze die u altijd moet maken: kies ik staande of hangende voorzieningen. Tegenwoordig zijn hangende voorzieningen erg in trek. Voordeel van deze hangende voorzieningen is dat u met het schoonmaken van uw badkamer overal handig bij kan. En mocht het bad een keer onderstromen dan hoeft u niet bang te zijn voor waterschade aan uw sanitair. Het spoelmechanisme is tevens onzichtbaar achter de wand weggewerkt, zo kunt u bij eventuele latere verbouwingen dit systeem veel flexibeler verplaatsen dan met een afvoer in de vloer.

Tevens moet u er op letten of uw toilet wel waterbesparend werkt. Oorspronkelijk spoelden reservoirs en duoblocs met negen liter water. Onder invloed van de milieubewustwording en dankzij verbeterde spoeltechnieken zijn er nu echter volop types verkrijgbaar die prima functioneren op zes liter water, en minder. Ook kan men tegenwoordig de spoelfunctie onderbreken met behulp van een stoptoets, hierdoor wordt aanzienlijk meer water bespaard.

 

Ook moet u bij uw aanschaf letten op het zitcomfort en op het schoonhoudgemak. Zo moet u erop letten dat u makkelijk bij de bevestigingspunten van het toilet kan komen om deze schoon te maken. Er zijn zelfs zittingen te koop die in hun geheel kunnen worden losgeklikt, waarna de toiletranden en de zitting zelf (onder de douche!) makkelijk te reinigen zijn. Erg handig en hygiënisch!

 

Ook moet u letten op de aanschaf van de zitting. Er zijn verschillende modellen op de markt, zelfs transparante kunststof zittingen met ingegoten prikkeldraad, punaises of muntstukken. Zo kunt u uw eigen badkamer naar persoonlijke smaak inrichten.

Maar er is meer……

 

Wie dacht dat urinoirs alleen voor openbare gelegenheden bestemd waren heeft het mis. Tegenwoordig zijn er ook huisurinoirs te koop die prachtig aansluiten op de rest van het sanitair. Voordelen zijn: de beteugeling van het waterverbruik en de verhoogde hygiëne. Elke huisvrouw weet dat mannen die het toilet staande gebruiken maar al te vaak sporen nalaten in de vorm van spatten op closetpot, zitting, deksel, reservoir, wand en vloer.


Met uw eigen urinoir behoort dit alles tot het verleden. Deze voorziening vraagt slechts een stukje wand van zestig centimeter. Daarbij komt nog, dat het urinoir met slechts twee liter doeltreffend kan worden doorgespoeld. Milieuvriendelijk!

U ziet, er komt heel wat bij kijken om een toilet aan te schaffen. Er is keuze volop, dus besteed goed aandacht aan de bovengenoemde punten. Want waarom zou u alleen een luxe bad kopen, terwijl u ook uw grote en/of kleine boodschap in comfort kunt doen?

 

Wastafels

Al u een nieuwe wastafel gaat kopen dan zult u al snel merken dat de vorm en het materiaal van de wastafel steeds gevarieerder wordt.
De wastafels worden steeds modieuzer.

 

Als u een badkamer wilt met een knusse uitstraling uit vervlogen tijden dan kunt u kiezen voor een wastafel die bestaat uit een dressoir in combinatie met een porseleinen waskom. Dit doet denken aan de goede oude tijd waarin men zich nog waste boven een kom. Voor degene die een romantische badkamer wilt kan ervoor kiezen om een keramische wastafel met aan de onderzijde een golvende, gedecoreerde lijn aan te schaffen. Dit is in technisch opzicht een razend knap design.

De grootte van de wastafels variëren van de standaard 40 cm tot de 'dubbele wastafel'. Tussen deze twee uitersten ligt een grote verscheidenheid in maten.

Wastafels komen in verschillende modellen en vormen voor. Ze kunnen vierkant, rond, rechthoekig, hartvormig of ovaal zijn.

 

Wastafels kunnen op verschillende manieren worden bevestigd in uw badkamer. Als u ervoor kiest om uw wastafel vrijhangend aan de muur te bevestigen dan moet u er wel op letten dat de wastafel geen scherpe hoeken en randen bevat waaraan u uzelf zou kunnen bezeren. Wat ook erg handig is om ervoor te kiezen om uw wastafel op een keramische zuil of sifonkap te plaatsen. Hierdoor wordt de afvoer aan het oog onttrokken en hoeft u de afvoer niet geregeld schoon te maken. Minpuntje voor het gebruik van een zuil is echter wel dat u aan een bepaalde montagehoogte gebonden bent.

Wastafels zijn vervaardigd van verschillende soorten materialen. Zo zijn er wasbakken van keramiek, geëmailleerd plaatstaal of kunststof. Wat betreft functionaliteit, hygiëne, onderhoud en comfort doen ze niet voor elkaar onder, zodat u bij uw keuze kunt laten leiden door uw persoonlijke smaak. Iets minder makkelijk schoon te houden, maar wel zeer fraai, zijn de modellen uit roestvrij staal, veiligheidsglas, Iroko hout, of terracotta. Heel modern zijn de fraai ogende, nagenoeg vlakke glazen wasbakken.

 

U zult al snel merken dat de keuze van een wastafel de sfeer in de hele badkamer bepaald.

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen