Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Japanse tuinen

BREDA - Het is weer mooi weer en daarom kunnen we weer volop in de tuin gaan wroeten om er een aangenaam plekje van te maken. Het is niet aangenaam om tijdens het zonnen in de tuin omringd te zijn door het onkruid. Het is dus het hoogste tijd om van uw tuin een mooie plek te maken waar u in alle rust kunt genieten en relaxen. Een van de manieren om dit te bereiken is door je te laten inspireren door de Japanse tuinen. In Japan is dit groene stukje groen namelijk erg belangrijk. Het zou toch mooi zijn als we deze oosterse hoogstandje zouden kunnen toepassen aan onze westerse tuintjes. Een traditionele Japanse tuin staat bekend om de serene rust die er heerst. Om dit te creëren moet je zo min mogelijk materialen, planten en bloemen gebruiken. Houd het zo eenvoudig mogelijk zonder dat het saai wordt.

Soorten tuinen

Er bestaan vier typen Japanse tuinen, dat zijn:

De theetuin: De theetuin is meestal opgedeeld in een aantal kleine tuintjes. Waarbij de middelste tuin een theepaviljoen is waar thee genuttigd kan worden. Om de tuintjes heen staan verschillende kamertjes die allemaal een eigen betekenis hebben. Mocht je van het ene huisje naar de andere willen dan zou je onder een lage doorgang moeten waarbij je moet bukken. Dit symboliseert de nederigheid van de mens ten opzichte van de natuur. De theetuin heeft altijd waterelementen en dat staat voor reiniging van lichaam en geest. Ook staan er veel verschillende planten en bloemen in de tuin. 

De zentuin: Deze tuin wordt meestal ook wel meditatietuin genoemd het is vaak sober ingericht zodat je niet afgeleid wordt bij het mediteren. Vooral stenen en grind worden gebruikt om dit te realiseren.

De kere-san-sui tuin: Dit betekent letterlijk de droge berg watertuin. Dit is een combinatie van de theetuin en zen tuin. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van water, maar wel van geharkt grind wat water symboliseert. Ook grote stenen kun je hierin terugzien, die een rustpunt symboliseren. 

Kaiyu-shiki-teien tuin: Is een landschaptuin omdat deze zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Alles wat hier komt te staan moet zoveel mogelijk op een landschap lijken. Water loopt bijvoorbeeld op een zo natuurlijk mogelijke wijze als een echte beek of rivier door het geheel. Ook heuvels bedekt met mos zie je hier in terug. 

Wat heb je nodig? 

Alle Japanse tuinen hebben drie basis elementen die altijd terug keren, deze hebben ook een bepaalde betekenis

Water:Het water in een Japanse tuin stroomt vrijwel altijd van oost naar west, van zonsopkomst naar zonsondergang. Hiermee wil men aangeven dat achter water leven zit. 

Stenen: Grote stenen hebben een belangrijke spirituele betekenis, ze kunnen staan voor rust maar ook de obstakels die je in het leven kan tegenkomen. De stenen liggen altijd asymmetrisch van elkaar. Met grind, wat vaak geharkt wordt, kun je weer water symboliseren, net als in de kere-san-sui tuin. 

Groen: Zoals bloemen of planten; deze staan symbool voor de natuur. 

Niet zomaar iedere plant wordt gebruikt in een Japanse tuin. Als je namelijk veel verschillende gekleurde bloemen en planten gebruikt kan het juist onrustig worden. Planten die veel gebruikt worden in een Japanse tuin zijn: bamboe, bonsai, Japanse esdoorn, ginkgo biloba, varensoorten, mos, dennen/spar en cornus. Gekleurde bloemen als kalmia augustifolia, rododendron en azalea japonica worden ook veel gebruikt om kleur te creëren die niet te druk overkomen. 

Verder kun je de tuin opleuken met mooie oosterse elementen uit de Japanse levensstijl. Zoals een groot Boeddhabeeld, een windgong die gaat rinkelen als er wind staat, stenen lantaarns waar je een kaars in kunt doen en ook 's avonds kunt genieten van je mooie tuin. Je kunt zelfs een hele waterval aan laten leggen. Wil je ook gemakkelijk een hapje en drankje kunnen nemen dan is een tafel en wat stoeltjes ook handig, kies dan wel voor tuinmeubels die van hout zijn gemaakt om dicht bij de natuur te blijven.

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen