Er zijn nog al wat vooroordelen over de vaatwassers. Met deze beschrijving geven we u uitgebreide informatie over de vaatwasser.
Een groot deel van de mensen denkt dat het voordeliger is om een afwas zelf te doen. Een afwasmachine kopen kan dan misschien wel uit voor grote families maar niet voor kleine gezinnen. Ook vinden ze het vaak een nadeel dat lang niet alles in de machine past. Hele vieze pannen moet je sowieso met de hand doen een de machine maakt ook veel te veel geluid.
Niets is minder waar. Mensen die de afwas nog met de hand doen gebruiken veel meer water, zijn meer geld kwijt en zijn op die manier minder milieubewust bezig dan de mensen met een goede afwasmachine. Wetenschappers hebben uitgerekend dat er 213 uur per jaar wordt afgewassen. Een afwasmachine in de keuken levert tijdwinst op, is milieubewust en betaalt zich snel weer terug.
De moderne vaatwassers passen in alle keukens. De afwasmachine wordt volledig geïntegreerd in de keuken. Ze krijgen dan ook dezelfde deur als de deuren in de rest van de keuken. Bij de volledig geïntrigeerde modellen is alleen het bedieningspaneel zichtbaar.
De nieuwste machines hebben tevens een instelbare functie, waarmee u de machine op een van te voren bepaald tijdstip kunt laten starten. Doordat de machines heel weinig geluid maken kunt u met de instelknop de afwas ook ‘s nachts doen tegen het lagere elektriciteitstarief. Speciaal voor de kleinere keukens zijn er ook modellen van 45 cm.
De meeste afwasmachines zijn uitgerust met een waterveiligheidssysteem. Dit systeem beschermt uw keuken tegen wateroverlast. Zelfs bij een eventuele stroomuitval kan het water niet zijn gang gaan.
De moderne vaatwasser doet zijn werk snel, efficiënt, energiebesparend met weinig geluid. De gelukkige bezitter houdt zou nog tijd over voor een hoop andere dingen.
Zoals bij alle huishoudelijke apparaten, zijn ook bij de afwasautomaat het water en energieverbruik van belang. De aanschaf van een energiezuinig apparaat kan uw energierekening aanzienlijk verlagen. De grens ligt rond de 1,0 kWh en 20 liter water voor een normaal programma. Een automaat die meer dan dit verbruikt valt niet meer onder de categorie energiezuinig. Vanaf 1 augustus 1999 is het voor fabrikanten ook bij vaatwassers verplicht de energie-efficiency klasse (A t/m G) te vermelden.
Ook het afwas en droogresultaat is van belang (A t/m G ). A is het schoonst, en bij droogresultaat het beste, G geeft het slechtste afwas en droogresultaat. Op alle nieuwe vaatwassers wordt de klasse vermeld. Voor oudere modellen zijn er nog geen energielabels afgegeven.
Moderne afwasautomaten zijn uitgerust met speciale sensoren die voor elke vaat meten hoe hoog de vervuilingsgraad is. De duur, de kracht en de waterhardheid van het programma worden hierop aangepast. Dit scheelt in het energieverbruik.
Bij de aankoop van een afwasautomaat is het belangrijk een apparaat te kiezen dat qua indeling en afwasprogramma's aansluit bij uw behoeften. Heeft u bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden af te wassen, dan is een apparaat met de mogelijkheid "halve belading" of “kort programma” geschikt voor u.
De fabrikanten van vaatwassers zitten niet stil en werken steeds meer aan het gebruiksgemak van de machines. Zo zijn er inmiddels vaatwassers met een functie waarmee u volledig beladen bovenkorven in hoogte kunt verstellen en bordenrekjes die u neer kunt klappen zodat er nog meer grote potten en pannen in de onderste korf passen.
Ook de 3 in 1 en 4 in 1afwastabletten worden steeds populairder. U hoeft hiermee niet meer te rommelen met extra zout en glansspoelmiddel. Fabrikanten spelen hierop in en hebben machines ontwikkeld met een speciale 3 in 1 functie. Dankzij deze functie behouden glazen hun glans en komt de vaat schoon en droog uit de afwasautomaat. Mocht er geen gebruik worden gemaakt van de 3 in 1 afwastabletten, dan kan de functie worden uitgeschakeld. Alle programma’s worden vervolgens weer automatisch aangepast aan het gebruik van apart afwasmiddel, zout en glansspoelmiddel. Uiteraard blijven afwas en droogresultaat onveranderd.
Wilt u snel na het eten de afwas schoon en in de kasten hebben zodat u er verder niet meer naar om hoeft te kijken? Let er dan op of de vaatwasser die u op het oog heeft, beschikt over een extra kort programma. Er zijn machines die binnen een half uur na het diner de vaat schoon en droog hebben. Dit kan zo snel omdat de etensresten in dat tijdsbestek nog niet aan uw servies gehecht zijn.
Sommige vaatwassers kunnen op warm water tot 60 graden worden aangesloten, er word minder stroom verbruikt en het programma duurt korter. Met een aansluiting op warm water bespaart U tijd en energie.
Met het aquastop-waterbeveiligingsysteem hoeft u niet bang te zijn voor waterschade. De aquastop zorgt voor optimale veiligheid ook bij eventuele stroomuitval.
Een aantal merken heeft ook smalle afwasautomaten in het assortiment. Deze automaten zijn in plaats van de standaard 60 cm slechts 45 cm breed. Meestal hoort hier een beladingscapaciteit van 8 of 9 in plaats van 12 of 14 couverts bij. Dit kan een uitkomst zijn, wanneer u iets minder ruimte heeft.
Heeft u een open keuken, let dan op het geluidsniveau van het apparaat. Het kan hinderlijk zijn als het geluid van de vaatwasser overheerst als u zelf in het woongedeelte televisie kijkt. Wij raden u aan, als u in het bezit bent van een open keuken, een afwasautomaat met een geluidsniveau van maximaal 50 dB aan te schaffen. Er zijn al vaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB.
Bij de moderne keuken kiest u voor een inbouwapparaat. Hierin zijn verschillende mogelijkheden: bij onderbouw is het apparaat zichtbaar onder een werkblad geplaatst, bij inbouw en geïntegreerd behoort een decorplaat eventueel aangepast aan uw keuken tot de mogelijkheid. Hierbij blijft het bedieningspaneel zichtbaar en bij volledig geïntegreerd wordt het apparaat volledig weggewerkt, aangepast aan uw keuken met het bedieningspaneel onzichtbaar in de bovenrand van de vaatwasser.