Naast de diverse zones is natuurlijk ook de vorm van de keuken van groot belang. Om de loopafstanden van de keuken te optimaliseren is de U-keuken het meest geschikt, direct gevolgd door het kookeiland en de G-vorm. Dit omdat bij deze keukens de aftanden tussen de verschillende keukenzones het kortst zijn. Natuurlijk kunnen andere keukens ook geoptimaliseerd worden door handige indelingen.
Is dat allemaal nou wel zo belangrijk? Een simpel voorbeeld volstaat eigenlijk al als antwoord op deze vraag. In een keuken van een doorsnee gezin, 4 personen, hebben dagelijks ruim 100(!) verplaatsingen plaats van de ene keuken zone naar de andere. Hiervan zijn er 30 van en naar de keukentafel, 50 in de keukenzones en 30 keer worden toestellen gebruikt.
Dit houdt dus in dat het ook enorm belangrijk is om de diverse toestellen op de juiste hoogte te installeren. Waarom altijd bukken voor de vaatwasser terwijl hij ook gewoon op een normale werkhoogte geplaatst kan worden?
Hier komt ook het belang voor lades weer terug. Elke dag open en sluit ons doorsnee gezin zo’n 80 keer lades en kasten. Al die kniebuigingen en grijpbewegingen gaan zich na verloop van tijd opstapelen. Met als gevolg slechte gewrichten. Een ergonomische indeling van de keuken is dus van het grootste belang!
Plaats veel gebruikte goederen op plekken die het makkelijkst te bereiken zijn. En goederen die je eigenlijk nooit gebruikt onderaan.
Ideale keukenvorm door optimale zoneplanning en korte loopafstanden. Speciale hoekkasten met laden verhogen de veelzijdigheid en opbergmogelijkheden. Voorzie minstens 120 cm ruimte tussen beiden kastwanden.
Ideaal voor ruimtes waar keuken en woonomgeving één geheel vormen. Meestal voorziet men een kookeiland. Uit ergonomisch oogpunt is het ook interessant om hier de spoelzone te situeren.
Enkel mogelijk in grote ruimtes. Ideale keukenvorm door optimale zoneplanning en korte loopafstanden. Speciale hoekkasten met laden verhogen de veelzijdigheid en opbergmogelijkheden. Let erop dat de ingang tot de keuken breed genoeg is (minstens 120 cm)
Beste opstelling voor een keuken met een deur en raam tegenover elkaar. U 'gaat' van de ene naar de andere keukenzone met een eenvoudige draaibeweging. Voorzie minstens 120 cm ruimte tussen beiden kastwanden.
Populaire vorm die plaats biedt voor een tafel (voorzie minstens 90 cm loopruimte). Hoge kasten aan beide zijden bieden extra veel opbergruimte. Een hoekkast met laden verhoogt de veelzijdigheid en opbergmogelijkheden. Langere loopafstanden.
Opstelling die slechts één keukenwand in beslag neemt. Ergonomisch minder interessant vanwege de lange loopafstanden. Een goed doordachte zoneplanning is essentieel.