Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Aangepast Sanitair

Wat zijn allemaal de mogelijkheden:





Closet

 De gangbare toiletpotten zijn veel te laag voor iemand die in een rolstoel zit. Tegenwoordig zijn er fabrikanten die het sanitair hebben opgehoogd. Er kan ook gekozen worden voor speciale zittingen. Deze passen op elk toilet.

Ook is het mogelijk te kiezen voor zorgvuldig geplaatste steunen en beugels, waardoor het toilet- en/of badbezoek een stuk gemakkelijker wordt. 

 

Lift in de badkamer

Mensen met een verminderde strekfunctie (bijvoorbeeld bij spierdystrofie) hebben veel baat bij een toiletlift. Het achterste deel wordt automatisch omhoog gebracht zodat de gebruiker op de schuinstaande zitting kan plaatsnemen. Vervolgens is de hellingshoek naar eigen wens traploos instelbaar.

 

Wastafel

De moderne wastafels voor minder validen hebben ook onderarmsteunen en de rechte voorkant van de wastafel dient als handgreep of steun. Door de stevige verlengde achterwand is de wastafel extra stabiel. Als onder de wastafel ook nog een ruimte wordt vrijgelaten is het voor de rolstoelgebruiker helemaal eenvoudig om aan de wastafel te komen.  Tevens zijn er speciale kranen met verlengde handgreep. Hierdoor kunnen ze ook bediend worden met knie of elleboog. Een thermostaat kraan is hierbij aan te bevelen.

 

Antislip

 Zowel in de aangepaste badkamer als in de ‘gewone’ zijn antislip matten een uitkomst. Nooit meer uitglijden en altijd stevig staan.

 

Behulpzame slang

Douche-installaties zijn ook steeds gebruiksvriendelijker. Simpelweg door ze betreedbaar te maken voor rolstoel gebruikers tot eenvoudige klapzitjes en steunen. Erg handig is ook de behulpzame doucheslang. Deze laat zich aan de slang naar beneden trekken en eenmaal losgelaten vergrendeld hij vanzelf.

 

Douche

  (bron: Duscholux)
Een bijzondere uitvoering van de BellaVITA is het model met de deelbare deur. Boven en onderzijde kunnen onafhankelijk van elkaar worden geopend en gesloten. Dit biedt een handige mogelijkheid voor situaties waarbij assistentie bij het douchen gewenst is.  Kleine kinderen kunnen worden schoon gespoeld zonder zelf nat te worden, maar ook mensen die minder mobiel zijn kunnen op deze manier worden geholpen bij hun dagelijkse wasbeurt. Een doordachte oplossing voor zowel thuis alsook voor zorginstellingen. Voor deze laatste is ook een uitvoering leverbaar met alleen de onderdeuren.

 

Bad

Een bad nemen is niet voor alle mensen even gemakkelijk. Terwijl juist een bad een relax punt in de dag kan zijn. En tegelijk het lichaam even verwent. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Badliften, baden met een deur en kantelbare baden maken het voor iedereen mogelijk om een rustgevend bad te nemen. En natuurlijk een zitje voor diegene die gewoonweg niet kan gaan liggen. Hiervoor zijn ook kranen met lange hendels verkrijgbaar, waardoor er weinig kracht gezet te worden om de kraan te laten lopen.

 

Douche wc

 Helemaal gemakkelijk wordt het met een ‘douche wc’. Deze closetcombinatie vermengt bidet en toilet tot een innovatieve mix. Na het gewone wc bezoek wordt het onderlichaam automatisch gewassen met warm water. Waarna een blazer doormiddel van warme lucht zijn drogende functie vervuld. En dit allemaal met een druk op de knop.

Voor mensen met een rollator of rolstoel zullen er bepaalde kleine aanpassingen gemaakt moeten worden. Zo mag de drempel niet hoger zijn dan 2 cm, en behoort deze aan allebei de kanten goed afgerond te zijn.

Houdt de deuropening 85 cm breed. Op deze manier past elke rolstoel of looprek er doorheen.

Verder moet er rondom verscheidene elementen een beetje vrije ruimte gecreëerd worden. Minimale oppervlakten zijn:
- Toilet: 1 meter ruimte voor de toiletpot
- Wastafel: 1,1 m bij 1,1 m vrije ruimte
- Douche: 1,35 m bij 1,05 m
- Vrije ruimte in de badkamer: 1,7 m bij 2,7 m

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen