Nieuwbouwwoningen.nl
Home
Blog
Mijn Nieuwbouwwoning
Alles over Nieuwbouw
Financieel
Inrichting
Profiel
MijnNieuwbouw
E-mail
Wachtwoord
Nog geen account? Vraag deze gratis aan.
Account aanmaken
Kookplaat

Elektrisch

De klassieke elektrische kookplaat met vier kookzones komen we niet veel meer tegen. Meestal wordt een elektrische kookplaat geleverd in combinatie met andere hittebronnen.

 

 

Een plaat of spiraal wordt elektrisch verwarmd en geeft zijn hitte af aan de pan. Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en koelt langzaam af. De plaats reageert traag op aanpassingen van de warmte. Dit kunt u als vervelend ervaren, maar u kunt er ook uw voordeel mee doen. Als u bijvoorbeeld een saus maakt, kunt de kookplaat tijdig uitzet, en kan de saus nog enige tijd doorsudderen en warm worden gehouden. Omdat de plaat of het spiraal erg heet wordt, kunnen etensresten inbranden. Omdat de kookplaat niet geheel glad is, kan schoonmaken een lastig en arbeidsintensief klusje zijn.

Elektrische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u een elektrische kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste.

 

Inductie

Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan. Uw water kookt sneller en uw boter is sneller gesmolten.

 Omdat de magneet zelf geen warmtebron is, maar de combinatie van de magneet met de pan warmte veroorzaakt, wordt het kookoppervlak nooit zo heet als bij een keramische of gaskookplaat. Etensresten kunnen daarom ook niet inbranden en een inductiekookplaat koelt ook sneller af. Bijkomend voordeel: als de pan verwijderd is, stopt het verwarmingsproces. U kunt dus nooit onbedoeld brand veroorzaken doordat u vergeten bent ‘het vuur uit te zetten’. Sommige platen zijn voorzien van een kinderslot, zodat ze niet onbedoeld door uw kinderen kunnen worden bediend.

Let op: niet alle pannen zijn zonder meer geschikt voor inductie. Inductiekookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u inductie in uw keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste.
 

 

Keramisch koken

Een keramische kookplaat werkt eigenlijk hetzelfde als een klassieke elektrische kookplaat. In plaats van de ronde zwarte elektrische platen is deze kookplaat voorzien van een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn. Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat. Een belangrijk voordeel van de keramische kookplaat is het gladde oppervlak dat gemakkelijk is schoon te houden. Nadeel is dat de kookplaat relatief langzaam opwarmt en dat de plaat lang heet blijft.

 

Let op: niet alle pannen zijn zonder meer geschikt voor keramisch koken. Keramische kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u een keramische kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste.

 

Halogeen koken

Een halogeen verwarmingselement (lamp) verwarmt de keramische glasplaat, die vervolgens de warmte doorgeeft aan de bodem van de pan. Net als bij een keramische en inductiekookplaat is het glasoppervlak makkelijk schoon te houden, maar omdat de glasplaat heel heet wordt kunnen etensresten inbranden. De opwarmtijden zijn gemiddeld, in de meeste gevallen sneller dan bij keramisch koken. Belangrijk nadeel is dat de plaat langzaam afkoelt en dat de halogeen hittebron kan slijten, zodat op termijn vervanging noodzakelijk is.

Halogeen kookplaten verbruiken veel stroom. Het is daarom niet verstandig om een elektriciteitsgroep met andere apparatuur te delen. Als u een halogeen kookplaat in uw keuken wenst is een aparte groep dus een vereiste.

 

Gaskoken

Gaskookplaten zijn de keuze van de meeste chef-koks. Ze zijn energiezuinig en de hitte is meteen te regelen. Ze zijn geschikt voor alle types pannen, ook pannen met een minder vlakke bodem. De meeste gaskookplaten zijn voorzien van een elektrische ontsteking en bij de meesten wordt, zodra de vlam per ongeluk uit gaat, de gastoevoer afgesloten. De langstbestaande techniek, vrijwel iedereen bekend. Koken met een open vlam kent uiteraard risico’s. Toch zijn er een aantal duidelijke punten die in het voordeel spreken van gas.

De warmte is doorgaans zeer goed te regelen, waardoor u veel minder kans loopt op aangebrand eten. Bovendien vereist gas geen speciale pannen, zoals bijvoorbeeld inductie doet. In de meeste keukens is een gasleiding aanwezig, zodat u bij het aansluiten van uw fornuis geen ingrijpende aanpassingen moet doen, zoals het aanleggen van een aparte elektriciteitsgroep.

Bekend nadeel van de gasplaat is dat het schoonmaken voor veel werk kan zorgen. Een nieuwe trend is dan ook gas-op-glas. De gaskookplaat is dan, net als de keramische en inductiekookplaat voorzien van een glaskeramische ondergrond. Deze is veel eenvoudiger schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten. Sommige gas-op-glas platen zijn bovendien voorzien van een systeem waarmee de hitte van de branders wordt hergebruikt om andere kookzones te verwarmen.

Werken met open vuur geeft altijd risico’s. Zorg in ieder geval altijd voor voldoende ventilatie, want vuur verbruikt zuurstof. Veel moderne gasplaten zijn voorzien van een beveiliging die voorkomt dat, bijvoorbeeld door een uitgewaaide vlam, gas blijft ontsnappen. Sommige platen gebruiken een zogenaamd thermokoppel waarbij de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlam uitgaat. Andere platen beschikken over een volautomatische vonkontsteking, die probeert om de gedoofde vlam weer te ontsteken. Lukt dit na een aantal pogingen niet, dan wordt de gastoevoer alsnog afgesloten. Bij sommige platen wordt na 4 uur continue branden de gastoevoer afgesloten.

 

Teppan Yaki

Heerlijk Japans grillen en bakken. Zonder vet – direkt op tafel. Met de draaibare thermostaat regelt u nauwkeurig de benodigde warmte voor vis, vlees, groenten of pannenkoeken. In Japan worden gerechten traditioneel aan tafel op een Teppan-Yaki-grill bereid. Geen moeilijk schoon te maken rooster: u bakt schoon, zonder vet, op een grote warmteplaat met anti-aanbaklaag. Boter of olie alleen voor de smaak; daarmee spaart u veel calorieën – en veel werk. Veelzijdig, licht en gezond. Smoort u eens reepjes groente, taugé of vis – heerlijk oosters. Gegrilde spare-ribs, steaks en tomaten – een heerlijke barbecue. Bakt u eens crêpes, zoet of hartig – allemaal zo klaar.

 

Fry Top

De Fry-Top begint steeds meer een begrip te worden in de kookwereld. Waar Boretti de Fry-Top voor het eerst introduceerde op de consumentenmarkt zien we nu dat er pogingen worden gedaan om het succes van de Fry-Top te imiteren. Imitaties die tot op heden ook bij imitaties zijn gebleven daar de samenstelling van de Boretti Fry-Top samen met de geëmailleerde vangschaal onder de plaat het beste resultaat geeft. Met de Fry-Top kunt u bakken op een vlakke metalen plaat zonder dat u daarvoor potten en pannen nodig heeft. De Fry-Top is leverbaar op bijna alle fornuistypen en kan ook geleverd worden op en aantal inbouw- en tussenbouwkookplaten.

Kookvermogen en kookzones

Een kookzone wordt op een gaskookplaat ook wel een kookpit genoemd. Het kookvermogen van een individuele kookzone wordt uitgedrukt in Watt, ongeacht of het nu om een gaskookplaat of een elektrische kookplaat gaat. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het kookvermogen van een kookzone.


Een hoog vermogen is handig als u vaak grote hoeveelheden moet koken. Een grote pan soep wordt snel warm, maar ook bijvoorbeeld de hapjespan of wok kan snel heel heet worden, zodat u goed kunt roerbakken. Lage vermogens zijn handig als u kleinere hoeveelheden kookt, of u als u juist gerechten lang wilt laten sudderen. Bij “4-pits” kookplaten beschikken doorgaans over één hoogvermogen kookzone, twee normaalvermogen zones en één sudderzone. 5-of 6-pits kookplaten beschikken meestal over extra functionaliteit, zoals bijvoorbeeld een wokbrander met extra hoog vermogen en een brede vlam, of een extra grote kookzone voor grote pannen (bij inductie- of keramische kookplaten). Verder kunt u bij een keramische kookplaat voor de grootte van de zogenaamde stralingszone kiezen, zodat u makkelijk kunt zien wat het bereik is van de warmtebron. Wanneer de kookzones verwarmd worden, ziet u deze rood opgloeien. Een veel voorkomend type stralingszone is de high-light kookzone. Deze kenmerken zich door een korte opwarmtijd en een stabiele hitteafgifte.

 

Veiligheid

Kookplaten moeten uiteraard altijd volgens de voorschriften van de fabrikant worden aangesloten. Doet u dit niet dan loopt u aanzienlijke risico’s. Om het gebruik van kookplaten veiliger te maken bieden steeds meer fabrikanten voorzieningen zoals kindersloten en panherkenning. Ook restwarmte-aanduiding komt steeds vaker voor. Zo kunt u makkelijk zien of een kookzone nog warm is. Sommige kookplaten kunt u afdekken met een afdekplaat als ze niet in gebruik zijn. Ook een timer kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat een kookplaat alleen op die tijdstippen gebruikt kan worden dat u zelf aanwezig bent.

Woonkamer
Item
Meer woningen
Meer woningen